såg och handNär det kommer till att renovera huset så är det många som står i valet mellan att göra det själv eller anlita hantverkare. Om du gör mycket själv, så har du koll på vad det kostar, men misstag kan komma att stå dig dyrt längre fram. Sedan finns det vissa saker du enligt lag inte får göra själv, så som elinstallationer till exempel. Det är en god idé att kanske dela upp det hela och göra vissa delar själv och att anlita hantverkare till de viktiga momenten och de moment du inte får göra på egen hand.

När du anlitar en hantverkare

När du väljer att anlita en hantverkare så se till innan att du vet vad det är du vill ha gjort. Be sedan om en skriftlig offert. Denna ska innehålla kostnader för arbete och material samt även en tidsplan. Se även till att du kollar upp hantverkaren. Be om referenser samt be även om att få se F-skattessedel. Kolla också om det finns en ansvarsförsäkring. Verkar allt bra, skriv ett kontrakt.

Göra jobbet på egen hand

Fråga dig själv allra först om det är så att du har tiden, lusten och orken för det som ska göras. Sedan se till att läsa på om olika arbetsmoment som ska ingå. Missa inte att mäta och kontrollera allt du gör. Ett jobb du gör på egen hand är svårt att reklamera. Köp bra byggmaterial, men jämför priserna! Sedan är det bra att satsa på att ha professionella redskap. Dyrare utrustning kan du dock hyra och det är inte ett måste att köpa.