renovera husIbland väljer man att köpa ett så kallat renoveringsobjekt när man köper hus, eller så har man ägt sitt hus så länge att det är dags att se över renoveringsbehovet. Många gånger går det alldeles utmärkt att renovera på egen hand. En del saker får du inte göra själv, utan då krävs det en fackman. Det handlar då oftast om att göra elinstallationer, eller vissa saker inom VVS. Enligt lag får vissa saker inte göras på egen hand, om du nu inte har rätt behörigheter och certifikat. Är du en elektriker själv till exempel är det helt ok. Om du inte har rätt behörigheter, gör jobbet själv och det blir en skada, så kan det bli problem med försäkringar.

Renovera i rätt ordning

Du som ska renovera ett helt hus, du bör se till att göra det i rätt ordning. Varmt och torrt om huvudet är det viktiga så börja med att se över taket. En läcka i ett tak kan annars förstöra väldigt mycket, dels på fasaden men även inne i huset. Se över om du behöver byta hela taket eller bara vissa delar. Se även till att du har en bra dränering och kolla även med en besiktningsman att det är inte är för mycket fukt i ditt hus. Kontrollera även fasaden så att den är tät och välisolerad.

När du ska renovera sedan på insidan, så är det fritt fram att börja var du känner att du vill börja. Men oftast är det kök och att renovera badrum som står först på listan. Badrum kan ofta drabbas av fuktskador och det är inget du vill ha. Därför är det en god idé att starta med just detta rum först. Efter det så är det bara att ta rum för rum i vilken ordning du vill.